Over Florida

De afgelopen zeventig jaar stonden voor Florida in het teken van immigratie. Vóór de Tweede Wereldoorlog was Florida met maar ca. twee miljoen inwoners de minst bevolkte staat van de Verenigde Staten; op dit moment is Florida de vierde staat qua inwonersaantal. De bevolkingsgroei was in de jaren zeventig van de vorige eeuw spectaculair met een toename van 44% en in het eerste decennium van de 21e eeuw nog steeds zo’n 17%, in totaal zo’n 3 miljoen mensen. Florida heeft 19,9 miljoen inwoners (2017) en de gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 140 inwoners per km2. Van de bevolking woont ongeveer 85% in de stedelijke gebieden. De grootste bevolkingscentra zijn: Jacksonville (tevens met ca. 2000 km2 qua omvang de grootste stad van de Verenigde Staten), Miami, Tampa en St.-Petersburg. Vijf van de grootste steden in Florida staan in de top-20 van snelstgroeiende agglomeraties van de Verenigde Staten.

Florida kent een enorme culturele diversiteit, alhoewel de indianen al sinds de achttiende eeuw vrijwel volledig verdwenen zijn. Door de toestroom van Cubanen en andere mensen van Caribische afkomst, heeft het zuidelijk deel van Florida, met name Miami, een zeer diverse bevolking. Over de gehele staat gezien is zo’n 16,6 procent van de bevolking zwart en nog eens 23,2 procent heeft een Hispanic (Spaanse) achtergrond. Florida staat op de vierde plaats wat betreft de grootste minderheidsbevolking (7.9 miljoen) en staat op de eerste plaaats als de Staat met de meeste in het buitenland geboren inwoners (3,5 miljoen). In Miami is 60% van de bevolking in het buitenland geboren en ca. 700.000 mensen zijn illegale immigranten.
Slechts 0,5 procent van de bevolking is van indiaanse afkomst. In de regio Groot-Miami wonen meer dan zes miljoen mensen en Miami is de enige grote stad in de Verenigde Staten waar de Hispanics in de meerderheid zijn, met alleen al sinds halverwege de jaren vijftig en begin jaren zestig meer dan 900.000 emigranten uit Cuba en verder veel emigranten uit Midden-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en Caribische landen als de Bahama’s, Dominicaanse Republiek, Colombia, El Salvador, Peru, Jamaica en Haïti. In Little Haïti, in Miami, wonen ca. 70.000 Haïtianen, de hele stad telt zo’n 200.000 Haïtianen. In de loop der jaren zijn er ook kleine golven Aziatische immigranten naar Florida getrokken uit vooral China, Indonesië, Thailand en Vietnam. Naar zuid-Florida immigreerden veel joden.

Op de vele eilanden van de Florida Keys, waarvan de meeste onbewoond zijn, wonen bij elkaar nog geen 100.000 inwoners. Op het grootste eiland, Key Largo, wonen zo’n 12.000 mensen. Op het meeste zuidelijke bewoonde eiland, Key West, wonen ca. 25.000 inwoners.
Florida heeft een relatief oude bevolking, meer dan 3 miljoen inwoners zijn 65-plussers, en dat is ca. 17% van de bevolking (Verenigde Staten ca. 13%). Door het milde klimaat komen er steeds meer ouderen vanuit andere Amerikaanse staten naar Florida. De bevolking van Citrus County heeft een gemiddelde leeftijd van ca. 53 jaar, aan de Gulf Coast is een op de drie inwoners gepensioneerd, in het zuiden van Florida is zelfs een op de twee gepensioneerd.

Van de oorspronkelijke indiaanse stammen, de Tequesta, Calusa en Timucuan, zijn geen directe afstammelingen meer in leven. In diverse reservaten leven nog wel directe afstammelingen van de Seminole en de Miccosukee, die tijdens de indianenoorlogen van de 19e eeuw vanuit Alabama en Tennessee naar het noorden naar Florida trokken.
Men schat dat er ten tijde van de Spaanse ontdekking van Amerika ca. 100.000 indianen in het huidige Florida leefden. Daaronder waren de Calusa, een krijgshaftig volk dat kanalen aanlegde, schelpenpiramides bouwde en schelpen gebruikte voor het aanleggen van paden en pleinen. De Calusacultuur, jagers en verzamelaars, bloeide tussen 500 en 1000 n.Chr., maar zij leefden zeker al vanaf 5000 v.Chr. in Florida. Ze dreven handel met Cuba en het Mexicaanse Yucatan. Aan de Calusacultuur kwam een bloedig einde door de aanvallen vanuit het noorden van de Creek-indianen. Midden 18de eeuw waren alle Calusa uitgeroeid.

Tegen alle verdrukking in floreren de Seminole en Miccosukee stammen op dezelfde plaats als hun illustere voorgangers, de moerassen en graslanden van de Everglades.